Nu äntligen fick jag lite tid att skriva om de två sista rätterna jag lagade ur min vinst från Gröna kassen. Det var några veckor sedan nu, men det har varit fullt upp. Jag har till exempel hunnit med att både vara med och bränt min keramik på en så kallad saltbränning och på en rakubränning. Väldigt roligt. Det kanske blir ett eget inlägg om det.
Den sista rätten i kassen var "proteinraggmunkar" som de kallades i receptet, med kikärtsmjöl och sojamjölk. I smeten skulle det också vara med vego-skinka "Sk*nka" (sic!) som var gjord av bl a vetegluten och sojaprotein. Det var dock en ingrediens i den jag reagerade på, nämligen att skinkan är färgad med järnoxid. Alltså rost. Det kanske inte är farligt att äta rost, men jag avstår gärna. Däremot har jag gärna järnoxid på mina keramiska skapelser... Den såg faktiskt i stort sett ut som strimlad skinka, om än lite smuligare, i förpackningen. Den var lite svår att steka och ville gärna smula sönder sig, fast jag försökte röra så lite som möjligt. Jag valde att inte röra ner Sk*nkan i smeten utan serverade den vid sidan om så att man kunde välja att äta den eller ej.
Här kommer receptet på raggmunkarna:
Proteinraggmunkar à la Gröna kassen
I originalreceptet stod det margarin (inget om att smör var ett alternativ), men margarin har jag slutat med. Lite förvånande att Gröna kassen förordar en produkt som ofta bidrar till mycket negativ påverkan på naturen t ex genom sojalecititnet som ofta finns med, eller ännu värre palmoljan. Läs mer om margarinernas ingredienser t ex här på en blogg om matfusk. Man kan också titta på den här reklamfilmen som gjordes 1977 när smörtillverkarna tröttnat på allt reklam för margarin och gjorde en egen lite film. Väldigt talande - och med några kända ansikten dessutom. Sevärd.50g smält smör
4 dl kikärtsmjöl
3 dl mjöl, helst dinkelmjöl
1,5 tsk salt
8 dl sojamjölk
700g potatis
Blanda de torra ingredienserna. Rör i sojamjölk lite i taget och sist i med smält smör. Riv potatisen (med skal om den är eko) och rör ner den också. Smeten kan stå et tag och svälla om man har tid, se till att röra hela tiden, då potatisen har en tendens att sedimentera. Stek i någon sorts fett (jag gillar kokosolja utan kokssmak till sådant här). Använd gärna två stekpannor parallellt så går det fortare. Ät med rivna morötter med en skvätt citron, lingonsylt och för den som vill stekt Sk*nka eller dyl.
Mitt sammanfattade omdöme om Gröna kassen är att det var till stor del bra recept med god variation, ganska tydliga och lätta att följa (några små inkonsekvenser fanns, men inget viktigt egentligen), intressanta och väl valda produkter med hög andel ekologiska varor (93% tror jag det var den veckan vi köpte kassen). Portionsstorlekarna är generösa, och kassarna innehåller inga animaliska produkter. Passar väldigt bra för dem som har ont om tid, men gott om pengar och vill äta vego och eko. För oss som lever på en stram budget är de alldeles för dyra. Problemet för oss är också att i vår rytm så är lunchen huvudmålet medan middagen är ett lättare mål, nästan alltid soppa. Detta gjorde det lite svårt då vi inte har 30-60 minuter på oss att laga mat när vi i bästa fall kan ta 1 timme lunch när vi kommer hem för att äta. Alltså försökte jag laga till rätterna kvällen innan, eller äta dem när vi har lite mer tid (de som hade ingredienser som tålde att lagras). Det var bara en rätt vi inte gillade någon av oss och det var rödbetspajen, annars så är nog alla rätter "keepers", rätter vi kommer att laga igen (beroende på ekonomi). Då kommer jag t ex att göra storkok av den goda grytan som var den första rätten vi lagade, värmande vintergryta med portabello. Den matiga bulgursalladen med avokado har vi redan lagar igen - då bytte jag tomaterna mot eko-paprika och lade till ägg vilket var väldigt lyckat. Denna gång hade jag också tid att vänta ut avokadon tills den var perfekt mogen. En riktig vitaminkick! Nu ska jag gå och laga söndagslunch - en frysrensningsomelett. Däri kan vad som helst hamna.... Ha det gott!
Grönsakslådan med cashewtäcke och nakenhavre. Rekommenderas! |
Äsch då, värre tillsatser än järnoxid finns det nog. Jag brukar ju tänka att det är bra att laga maten i gjutjärnspanna så att man får i sig lite extra järn... Men håller helt med tankarna om "köttersättning"
SvaraRadera