måndag 4 februari 2013

Tiden går - oavsett om man har roligt eller inte...

Hallå där igen! Det blev visst ett uppehåll i bloggandet - det var inte riktigt meningen. Men nu är jag tillbaka. Man skulle ju kunna tro att jag haft jättemycket jobb och det är därför jag inte bloggat, men det har jag tyvärr inte. Inte jobb jag fått betalt för i alla fall. Så här mycket lågsäsong har jag aldrig varit med om, det brukar alltid vara någon som behöver renoverings- eller byggjobb då och då i alla fall, men nu är det helt dött. Om någon helt plötsligt kände att de behövde någon som gör den typen av arbete så kolla på www.hansforsbruk.se så får ni se vad vi kan erbjuda. Vi har VÄLDIGT bra priser just nu, tveka inte att kontakta oss...

Vi försöker dock tänka positivt och hålla ut ett tag till innan vi börjar leta efter anställningar (fast jag kollar arbetsförmedlingen regelbundet ifall det skulle dyka upp något...) - vi vill ju så gärna kunna leva på vår egen verksamhet och eftersom den är beroende av att vi är flexibla vad gäller tider så är det svårt att vara fast-/deltidsanställd någon annanstans utan att båda jobben blir lidande. Det skulle kännas dumt att inte ge denna verksamhet en riktig chans att få bli något. Vi får se. När våren kommer och vi kan öppna eko-butiken nere på bruket så kanske det lossnar. Jag går nu också på folkhögskola här i närheten och passar på att utnyttja att jag har tid, jobbar både där och på distans - skönt att ha tillgång till deras fantastiska verkstäder. Vi renoverar vidare hemma, letar efter finansiärer till olika projekt vi har idéer till och skriver ansökningar till olika organisationer. Tur man är svensklärare så man inte är främmande för att skriva miltals med dokument och fylla i mallar....

Med anledning av ovanstående så är det inte svårt att förstå att det där med budgetmat förtfarande är aktuellt. Min make gav mig utmaningen att klara en månads mat för oss båda (en vegetarian som ibland (allt mer sällan) äter fisk och en köttätare light) på 1000kr. - Inga problem, sa jag. - Det kommer ALDRIG att gå, sa han. Jag vann. Och det blev pengar över, typ 150 kr.

Kruxet med att laga mat billigt är egentligen att man måste ha en lite extra tid (det har vi ju nu, så det funkar) eftersom det tar tid att planera menyn och planera inköpen (och inventera skafferiet/kyle/frysen så att man verkligen utnyttjar det man har hemma) och så tar det eventuellt lite längre tid att laga. Hur gör jag då?

Jag brukar börja med att sätta mig ner och brainstorma fram kanske 10 middagsrätter och 10 lunchrätter utifrån vad jag TROR att vi har hemma. Hos oss är lunchen huvudmålet och kvällsmaten ett lättare mål eftersom vi båda jobbar hårdast under dagen och ofta mer än 8 timmar om dagen (även om det är obetalt "jobb") och är hungrigast då. Sedan i december har vi i stort sett alltid ätit soppa till kvällsmål vilket fungerar väldigt bra. Det är lätt att koka stora satser, lätt att värma lite i taget och kan varieras i det oändliga (även om vi har ett gäng som återkommer oftare än andra - ärtsoppa t ex...).

När jag gjort det går jag ett varv och inventerar förråden, skafferi, frys mm. Mitt skafferi är relativt välfyllt med olika bönor, linser och gryner - vi köper ofta på oss sådant när vi är i större städer för att vara säker på att hitta det vi vill eko. I frysen har vi lite bär, nötter, hembakt bröd och bullar av olika slag, och en massa kött - vi köper lokalt skjuten älg och lokalt slaktat eko-lamm. Det är det maken får leva på, vi köper nästan inget kött i butik - om vi inte får se eko-kyckling, men det händer i stort sett aldrig, inte ens i Arvika.

När jag kollat att mina planerade rätter i huvudsak är baserade på det som finns så skriver jag en lista på vad som saknas. Och nu kommer det jag oftast INTE gör om jag har gott om pengar: jag rangordnar sedan varorna efter hur snart jag behöver dem. Då kan jag när jag står i affären avgöra om jag ska köpa dem även om jag t ex inte hittar en eko-variant av varan, eller vänta tills nästa gång vi åker till t ex Arvika där det är lite bättre eko-utbud. Det som också tar längre tid är själva handlandet - trots den detaljerade listan jag har med mig eftersom utbudet ju också måste styra. Därför gå jag alltid runt i affären och kollar om de fått in nya varor, om det råkar var något med kort datum, eller som är på rea, som kan passa, och ibland ändrar jag då min lista och byter ut vissa ingredienser mot andra. Då får man inte vara stressad och köpa extra "bra att ha hemma"-saker, utan bara det som går åt.

På vintern tycker jag att det är svårt att hitta trevliga färska grönsaker. I stort sett köper vi bara rotfrukter och någon enstaka gång roman-sallat. Kinakål gillar jag, men inte maken så det blir inte så ofta. Därför brukar jag ofta grodda mycket på vintern (mest mungbönor och alfalfa-frö) så att man får i sig vitaminer den vägen. Och glöm inte de frysta grönsakerna som håller håller näringsvärdet ganska bra så länge de inte alldeles kokas sönder. Apelsiner däremot är verkligen i säsong och ganska billiga så det köper jag ofta. Att äta någon c-vitaminrik frukt i samband med huvudmålet är bra, då tar kroppen upp järn mycket bättre, bra för oss vegetarianer av kvinns-kön som ofta har brist på det. Undvik svart te eller kaffe i samband med mat, det hindrar upptag av järn - liksom mjölkprodukter. Så det där med att dricka mjölk till maten kan vara läge att sluta med - av flera anledningar. Återkommer till det i ett annat blogginlägg.

Förresten, ett tips - läs en bra och intressant diskussion om kött och köttkonsumtion på Flora och Adrians blogg, där finns också en länk till en intressant ny guide till köttätande från Jordbruksverket som också tar upp icke-animaliska proteiner som t ex Quorn! Läs den om ni inte redan gjort det. Väldigt informativt, nyanserat och tydligt.

Så, dagens recept får bli en budgetsoppa som vi faktiskt serverade som en av sju (ja, sju!) rätter på nyårsafton. Det var min make som önskade den, hans far brukade laga den vid festliga tillfällen. Vi åt fem förrätter, varav tre var "Tre små soppor", denna var en av dem. Soppan heter Carl Butlers vitlökssoppa, men jag har tagit bort de ägg man ska knäcka i och koka med i slutet. Är inte så förtjust i ägg i soppa på det viset... Den innehåller bisarra mängder vitlök, men det kan man inte tro när den är klar. Med gott bröd till, eller kanske matmuffins, är det en lyxig budgetmåltid.

Butlers vitlökssoppa på mitt sätt

4-6 portioner som huvudrätt - många fler portioner som förrätt.

ca 15 normalstora klyftor vitlök eller fyra "Solo"-vitlökar
2 tetror eller en stor glasflaska 700ml tomatkross (inte konservburkar, läs om varför t ex här: svd.se)
ca 1/2 tub tomatpuré
1 msk parikapulver, inte starkt - för er från Ungern så går lite Piros Arany också bra
ca 8-12 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Rapsolja (eller oliv, eller kokos utan smak - ta vad du har, men kanske inte sesam...)
ca 1/2 dl fryst persilja
salt & peppar

Till servering: ev. fullkornspastaskruvar eller spaghetti bruten i 2 cm långa bitar, bröd.

Skala vitlöksklyftorna och fräs dem mjuka i olja på inte allt för stark värme - de ska inte får färg. Pressa ner tomatpurén direkt i kastrullen och rör runt så att den får steka med lite, se upp så att det inte bränns. Rör ner paprikapulver och tillsätt sedan tomatkross, buljongtärningar och ca 8 dl av vattnet, salt och peppar. Rör runt lite och smaka av så att det inte blir för blaskig tomatsmak (det beror på hur de krossade tomater man fått tag på är...) men tänk på att soppan nu ska puttra i ca 45 min så en del vatten kokar ju bort, det finns alltså utrymme för lite extra vatten från början. Låt puttra på låg/medelvärme med lock på glänt, rör då och då. Strax före servering rör man i persiljan och smakar av med mer salt & peppar om det behövs. Om man är extra hungrig kan man koka lite pastaskruvar, eller bryta spaghetti i småbitar och koka. Lägg sedan i den färdigkokta pastan i soppan vid servering. Lägg inte i en massa pasta i den soppa du ska spara, om pastan ligger kvar i soppan länge fortsätter den att svälla och löser till slut upp sig i en sladdrig massa... Jag brukar lägga upp pasta på en tallrik, hälla över soppa - om de är kalla kan man micra dem tillsammans.

Variera

Jag gjorde en dubbel sats av denna, vi åt den i ett par dagar på kvällarna - sista kvällen hade jag dock fått syn på att de hade erbjudande (13kr!!!) på musslor i lag - en burk på kanske 200g- på affären som såg bra ut och bestämde mig för att lyxa till det - det var ju trots allt fredag. Så jag gjorde en musselsoppa av våra sopp-rester. Alltså: ca 6-7 dl av ovanstående soppa fick koka upp, jag spädde med lite av mussellagen (som jag först smakat på så att den var god), och ca 1/2-1 dl grädde som satt i kylen och såg ledsen ut. När allt kokat upp så tillsatte jag musslorna och rörde runt bara så att allt fick bli varmt. Det blev väldigt gott, skulle säkert funka med alla möjliga fiskar/skaldjur om man har sådana lyx-rester hemma.

Smaklig måltid!





3 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka i bloggosfären, och hoppas verkligen det lossnar för er snart med renoveringsjobb mm.! Kul att du uppskattade Köttguiden, tyckte också den var mkt intressant. Vitlökssoppan låter spännande!

    SvaraRadera
  2. Kul utmaning, jag blev inspirerad att försöka något liknande. Eftersom det har gått torka i min matlagningsfantasi så är jag förstås väldigt intresserad av den där första brainstormingslistan med tio x 2 rätter.

    SvaraRadera
  3. Jag delar gärna med mig av mina listor, men de bygger ju på vad vi har hemma. Får skriva ett inlägg om det! Bra tips.

    SvaraRadera