torsdag 22 november 2012

Re:make - återanvända gamla kläder eller: recept på en födelsedagspresent

Jag är som många vet jättedålig på att vara sysslolös. Jag vet inte vad "att ha tråkigt" innebär. Det skulle vara intressant att testa någon gång. Men jag har rätt så ont om pengar, har inte råd att köpa en massa flashiga pysselsaker på Panduro men lever efter devisen "kan själv". Vad gör man då när makens brorson fyller 2år? Jo, man rensar i garderoben och syr en Napoleon (maken döpte den). Jag började med att skissa upp hur jag tänkte mig att den skulle se ut, skalade upp den så att den fick plats på tillgängligt tyg (ett par gamla urtvättade och förstora bomullsshorts och en lite trasig, långärmad, obekväm randig tröja av ribbad trikå). Klippte ut delar, sydde, stoppade med lite stoppning jag hade hemma, sydde igen och voilá! En Napoleon. Pojken verkade nöjd. Det gick att knyta Napoleons ben och armar runt honom så att den kunde bäras som en ryggsäck, det var tydligen kul, det såg i alla fall roligt ut. Kan du hantera en symaskin kan du också sy en liten krabat, det finns inga rätt och fel - se bara till att alla ev. knappar sitter ordentligt fast så att inget sätts i halsen om det lossnar.

Förresten, när vi ändå pratar presenter: Våga vägra julhandel helt och hållet och gör klapparna själv, för både din och naturens skull! Tillsammans kan vi se till att julhandeln INTE slår några rekord i år, det finns redan tillräckligt med grejer omkring oss. Bästa klappen är alltid ätbar, näst bästa är gjord av återvunnet material. Och glöm inte att ett bra alternativ är att ge bort en penninggåva till någon som behöver det bättre än dina kompisar och släktingar här i Sverige: köp en get till en bättre behövande familj i Afrika istället för att spä på överflödet i våra hem! Det gör du bäst på ActionAid på nätet, då får du ett fint kort att ge bort också! En väldigt bra sida.


Så här ser Napoleon ut, han är ca 1m från tåspetsar till örontoppar. Och så har han svans också.


1 kommentar:

  1. Haha, vilken fin! Det var kreativt, i detta hus är vi inte bra på att sy (faktum är att vi letar efter någon som kan tänka sig att sy småsaker åt oss eftersom det är så himla dyrt att lämna in saker till sömmerska - 350 kr för att lägga upp en gardinlängd när gardinen kostar 500 kr känns inte helt rimligt... vi har inte ens symaskin). Man kan ju inte vara bra på allt eller hinna med allt heller för den delen...

    Apropå julklappar så kan jag tipsa om att en jättebra julklapp till par med småbarn som vi är att man erbjuder sig att sitta barnvakt så att de kan få komma ut på bio eller middag! :) Man uppskattar verkligen tid tillsammans i ett sådant läge!!

    SvaraRadera